sahabat-sahabat

Friday, 18 February 2011

ISLAM KEMBALI DAGANG

Daripada Abu Hurairah r.a berkata :Bersabda Rasulullah s.a.w. “islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang-orang yang asing itu.”
H.R MUSLIM
          Islam mula tersebar di Mekkah dengan keadaan yang sangat asing dan dagang. Sangat sedikit penganut dan pendukungnya kalau dibandingkan dengan penentangnya. Kemudian setelah islam tersebar ke seluruh pelusuk dunia, islam kembali terasing dan dirasa ganjil dari pandangan dunia, bahkan dari pandangan orang islam itu sendiri. Sebahagian orang islam merasa ganjil dan pelik melihat orang islam yang iltizam dengan islam dan cuba mengamalkan tuntutan islam yang sebenar.
          Seorang yang iltizam dengan islam dipandang sepi oleh masyarakat dan terlalu susah untuk diterima sebagai individu yang sihat. Contohnya kalau ada sesuatu program kemasyarakatan kemudian masuk waktu sembahyang, tiba-tiba ada seorang yang meminta diri untuk menunaikan solat , maka tindakan itu dianggap tidak sopan dan kurang wajar. Sedangkan orang yang tidak solat dan bergurau senda ketika orang lain solat tidak dianggap sebagai perbuatan yang salah dan terkutuk.
          Begitulah seterusnya nasib islam akhir zaman. Ia akan terasing dan tersisih dari masyarakat, bahkan tersisih dari pandangan orang islam sendiri yang mengaku sebagai umat islam dan marah apabila dikatakan yang dia bukan orang islam.

sumber: Sedarkah kamu wahai manusia antara semalam dan hari ini, 
penulis: Wan Md Jamal bin Wan Md Saman
  

No comments: